Två fantastiska böcker

30.01.2017

Först vill jag nämna den första boken jag sträcktläste

Fattigfällan av författaren Charlotta von Zweigbergk

Vad som fick mig att läsa Fattigfällan som också hade blivit Augusti nominerad var för att det var en verklig händelse om en kvinna vid namn Beata, ett ordnat liv där Beata var noggrann och samvetsgrann att sköta sig gentemot samhället.

Det som fick mig att sträckläsa denna bok var att författaren Charlotta hade beskrivet Beatas upplevelser och känslor så att det kändes som att jag stod alldeles intill Beata och fick följa med på allt som Beata upplevde.

Att få följa verkligheten om Beata, om hur hennes ansträngning av egen kraft att vilja lyckas för att få komma på fötter igen och inte ligga samhället till last. Att se och *höra* hur instanser som inte samarbetar och tror sig göra nytta för samhället, blir istället en stor försämring av både Beatas hälsotillstånd och samhällekonomiskt. Instanserna tror att dom gör gott i form av regler och bespararingar men instället kostar det betydligt mer än vad staten har en aning om. 

Med Fattigfällan så är det kanske möjligt att få regering att vakna upp och samla ihop fakta för att få den egentliga summeringen av dagens byråkratiska kostnaden istället för det logiska kostnaden som hade gynnat Beata.

Jag rekommenderar denna bok till varje människa om hur livet kan gå snett för en människa och hur livet mot byråkratin kan sätta käppar i hjulet och försämra allt så till den grad att eventuellt ett liv kan sluta illa.

Tack Charlotta för att du skrev boken om den ack så viktiga frågan.


Den andra bok jag läste var också från Charlotta von Zweigbergk 

men denna bok som heter Hundkärlek är en roman.

I boken Hundkärlek följer man med Patrik och Karin, som äger varsin hund och känner inte alls varandra till att börja med. Jag lockas med i bokens meningar och följer med i utvecklingen som följer.

I den här boken vill jag inte ens sträckläsa utan jag läser en bit, tar med mig det jag har läst och njuter av minnena som den skapar. Det går så långt att jag skapar mig själv en egen utveckling av Patrik och Karin i min nattdröm. Jag skrattar och ler åt ord som Charlotta har skapat i denna fina bok, så som "valpvecken, knådlust och svampiga skinn" det låter underbart än bilringar och övergödd.

Charlotta du kan verkligen konsten att välja orden rätt och ditt sätt att formulera dig får mig att skratta ena stunden för att i andra stunden fascineras av hur väl man kan följa med både Patrik i det han säger och tänker likväl som i Karins sätt. Inte en gång tappar jag tråden trots att jag lagt ifrån mig boken för att njuta av det jag läser. Det handlar ju om att två hundar skall paras och Karin äger en hanhund och Patrik äger en tik. Patrik vill så gärna få valpar på sin tik och då jag själv har varit uppfödare av en hundras så upplever jag att detta är trovärdigt.

Jag kan varmt rekommendera båda böcker!